Geniet van de lente

De lente...

Een heerlijke periode! De natuur heeft ons nu zo veel te bieden, laat er ons optimaal van genieten!!

Zo staan de vlierbloesems nu volop in bloei. Tijd dus om vlierbloesemsiroop te maken! (en wacht vooral niet meer te lang want met dit warme weer gaat het snel!)
Zelfgemaakte vlierbloesemsiroop

Recept: 

  • Pluk de schermen van de vlierbloesems (periode mei/juni - mooie witte bloemetjes. Als ze bruin beginnen te kleuren zijn ze niet meer geschikt) en
  • doe ze in een grote glazen pot die goed kan worden afgesloten. 
  • Doe er een biocitroen bij in schijfjes en vul met water tot alle bloesems onder water staan (eens goed aanduwen).
  • Laat dit minstens 24u staan.
  • Zeef de inhoud van de glazen pot (fijne zeef, handdoek,…). 
  • Per liter vloeistof 150gr ongeraffineerde suiker (kokosbloesemsuiker, ruwe rietsuiker,…) toevoegen
  • + 2 schepjes stevia (indicatief, afhankelijk van de zoetwaarde van de stevia die je gebruikt. Je kan beter met wat minder beginnen en indien nodig nog wat bijvoegen). 
  • Laat alles eventjes koken op een zacht vuurtje tot alle suiker is opgelost. Neem van het vuur, laat afkoelen en giet in flesjes die goed kunnen worden afgesloten. 
  • Je kan die flesjes in de ijskast nog een hele tijd bewaren!

Wat kan je ermee doen: 

  • Limonade maken: meng een beetje vlierbloesemsiroop met (spuit)water (verhouding 1/3 tot 1/5, afhankelijk van eigen voorkeur). Voor extra zomerse smaak kan je nog wat schijfjes citroen/limoen of andere vruchten (aardbei, blauwe bessen, mango, granaatappel,...) toevoegen en/of kruiden (verse munt, tijm, marjolein,...)
  • Een zomers aperitiefje maken: hetzelfde als bij de limonade maar het water vervangen door appelcider of witte wijn

Enjoy!! :-)

facebook share button
Pin It