De herfst en winter komt er terug aan. Salie is medicinaal een erg dankbare plant met heel wat toepassingen. Meest gekende is het herstellend en verzachtend effect op slijmvliezen van mond, keel, maag en darmen. Een echte aanrader dus bij keelpijn en luchtweginfecties. 

De salieplant is behoorlijk winterhard (je kan dus zelfs in de winter meestal nog salie-blaadjes oogsten) maar je kan ook nu al een voorraad saliesiroop maken voor als de najaar kwaaltjes de kop beginnen op te steken… 

Salie


Recept:
 

Neem een handvol verse blaadjes salie en overgiet met water dat net heeft gekookt. Laat een nachtje staan. 

Zeef de blaadjes er uit. 

Per liter aftreksel neem je 250 gr ruwe rietsuiker en het sap van 1 citroen. Breng alles terug aan de kook en roer tot de suiker volledig is opgelost.  

Neem een aantal glazen potjes of flesjes (proper uitgewassen of -gekookt) en vul ze tot bovenaan. Zet vervolgens het schroefdeksel erop en laat omgekeerd afkoelen. 

De siroop kan je mengen met water (plat of spuit- verhouding ongeveer 1/4)of bijvoorbeeld toevoegen aan een glas warme melk of thee. 

De siroop kan je een hele tijd bewaren op een koele en droge plek. Eens geopend bewaar je de siroop best in de frigo.  

Extra tip: je kan de siroop ook mengen met eenzelfde hoeveelheid pure jenever. Heerlijk verlichtend bij  keelpijn tijdens koude herfst- of winterdagen! ? 

 

Hoeveelheid en contra indicaties: 

  • Niet meer dan 4 à 6 gr kruid per dag gebruiken  
  • Niet geven aan zwangere vrouwen of bij borstvoeding (remt de melkproductie) 
  • Kan bloeddrukverhogend en opwekkend werken 
  • Kan interacties vertonen met medicatie (vnl met hormoonbevattende medicatie, anti-epileptica en bloedsuikerverlagende medicijnen) 
  • Echte salie kan de opname van mineralen beïnvloeden (vnl calcium, magnesium en zink). Dus best niet gelijktijdig met voedingssupplementen innemen 
Share button van facebook
Pin It